Conservatorismul si Creştin-democraţia 4 / 4

Creştin-democraţia este o doctrină politică care a aparut si a evoluat după cel de-al doilea război mondial, ea este considerată în multe ţări europene drept o formă de neoconservatorism si se intersectează cu conservatorismul în puncte fundamentale ale ideologiei, precum respectul faţă de valorile tradiţionale, credinţa şi familia. În Europa, adversarii lor au fost în mod tradiţional socialiştii fiind moderat conservatoare, în mediului politic din America Latină ele tind să incline spre stânga.

Creştin-democraţia nu se incadreaza exact în categoriile obişnuite de gândire politică, ci mai degrabă include elemente comune mai multor alte ideologii politice:

Creştin-democraţia are în comun cu conservatorismul valorile morale tradiţionale (căsătorie, avort, etc), opoziţia faţă de secularizare, pun accentul pe lege şi ordine, precum şi o respingere clara si accentuată a comunismul.

În contrast cu conservatorismul, sustine schimbarile majore în structura societăţii şi nu neapărat este susţinatorul status quo-ului social.

Creştin-democraţia are în comun cu liberalismul sustinerea iniţiativei individuale si al capitalului privat stimulat prin taxare minimala.

În contrastul cu liberalismului, Creştin-democraţia respinge  secularismul şi accentueaza faptul că individul este parte a unei comunităţi şi are îndatoriri faţă de ea.


Creştin-democraţia isi are rădăcinile sale filosofice in idealurile promovate de Thomas Aquinas şi a gândirii neo-aristotelice imbinate cu tradiţia creştină. Autorii moderni care au sustinut si au contribuit la formarea ideologiei Creştin-democrate sunt Emmanuel Mounier (1905 – 1950), Étienne Gilson (1884 – 1978) si Jacques Maritain (1882– 1973).

Bibliografie:

A. Heywood, Political ideologies. An introduction, New York, Macmillan, 2003
Roberts şi Hogwood, European Politics Today, Manchester University Press, 1997

7 comentarii:

Andra spunea...

Salut Theophile
ma bucur sa citesc aceste lucruri, pt. ca se vorbeste mult despre "doctrine" in Romania dar putini se straduie sa si inteleaga despre ce e vorba
mie nu-mi trebuie decat ceea ce-mi e de folos :)
asa ca inteleg principiile pe care s-au construit doctrinele, dar nu nu ma pot lauda ca am citit vreodata literatura politica astfel incat sa pot sa sa vad clar si diferentele dintre ele (ma refer la cele care au puncte comune)

asa ca gasesc prezentarile tale foarte utile,
dar as vrea sa te rog, daca se poate, sa pui – daca n-ai facut-o deja – si un scurt istoric al aparitiei si evolutiei doctrinelor, ca sa inteleg cum s-au diferentiat ele in timp, si mai ales, din ce motiv
poate asa ar fi mai simplu de inteles totul
multumesc mult

am sa recomand blogul tau de istorie sotului meu, care e pasionat de astfel de lucruri
btw, e adevarat ca “torna, torna fratre” sunt cuvinte romanesti ?

Theophyle spunea...

Salut @Andra,

Multumesc pentru vizita si pentru comentariu. Poti gasi o introducere despre formarea doctrinelor pe un alt blog cu care colaborez, blogary, ai aici linkul:

http://blogary.ro/2010/01/o-scurta-istorie-a-partizanatului/

La intrebarea ta etimologica, raspunsul este afirmativ “torna, torna fratre” este o expresie proto-romaneasca din limba vlaha care a contribuit la formarea limbii romane. Aici poti vedea istoria superba ai acestor stramosi romani:

http://theo-phyl.blogspot.com/2009/10/vlahii-1.html

ai acolo o serie de 4 postari despre acest oameni :)

Andra spunea...

Multumesc mult, abia astept sa le citesc ! :)
ma intreb, cum e posibil ca din indepartata noastra istorie, sa ramana doar aceste 3 cuvinte care si acum rasuna atat de puternic... ?
trebuie sa vad

Theophyle spunea...

@Andra, nu sunt singurele, sunt sute de cuvinte din nefericire nu prea le cunoastem. "“torna, torna fratre” au ramas in constiinta populara pentru ca erau un fel de confirmare a apartenentei in legiunile romane de la sudul Dunarii :)

Andra spunea...

Theophyle,
A. Am scris si pe blogary, dar m-am gandit ca nu te mai uiti acolo, asa ca pun si aici, si sper (din suflet) sa nu te superi c-am indraznit sa spun astfel de lucruri
la nivelul meu de cultura politica si istorica, ar fi nevoie sa citesc ce-ai scris tu cu dictionarul in mana, si, poate, peste vreo saptamana abia as ajunge sa si inteleg ce vrei sa spui
Eu am nevoie de o explicatie simpla pt. lucruri complicate, pt.cineva care sa zicem, are proprietatea termenilor fundamentali: libertati, stat de drept, ec. de piata, stat si limitarea puterii statului, etc (cel putin asa cred …:))… dar nu stie cum de-am ajuns la atat de multe doctrine si sisteme de a privi lucruri simple…
Am iubit mult matematica pana la analiza functionala unde n-am mai inteles nimic, dar am descoperit cu ocazia asta un profesor deosebit (o. stanasila) care spunea ca cel mai bun matematician este acela care reuseste sa explice lucruri complicate in termeni simpli, unui om care habar nu are de matematica
Asadar, ce as putea eu sa inteleg ar fi o poveste construita cam asa :
1. A fost odata o tara care se numea: Franta
2. Ea era un stat condus de …., intr-un sistem bazat pe … care nu s-a schimbat timp de ….. timp in care “toti erau la fel” si nicio doctrina politica nu exista…
3. La un moment dat…., cand o ducea lumea mai bine si erau toti mai indestulati, s-au trezit unii sa….
4. Pentru ca ei vroiau… sa schimbe sistemul de la pct. 2, si de aceea, de atunci ei s-au numit ….
5. Pentru asta, ei trebuiau sa se lupte cu … cei care NU vroiau sa schimbe sistemul de la pct 1, si care s-au numit de atunci….
… si tot asa…. de aici incolo, am sa inteleg singura cum se dezvolta lucrurile si mai ales din ce cauza (economica, istorica, de putere, etc)
otherwise, o sa te laud nespus si o sa-ti spun ca ai scris lucruri nemaipomenite, ca sa ascund faptul ca nu pricep nimic din ele
bineinteles, insa, tu nu ai nicio obligatie sa scrii pt. fraieri ca mine

B. acum ma duc sa citesc despre vlahi. crezi ca in legiunile romane, care erau sisteme militare, se vorbea ca "intre frati" ?
si de ce n-au ramas si alte cuvinte? e foarte ciudat, dar dintr-un motiv pe care nu-l inteleg, imi plac foarte mult aceste cuvinte.

filadel spunea...

Salutare vouă! :)
de 2 ore mă căznesc să găsesc pe net o urmă a unui reportaj televizat în care la descoperirea unei populații noi în America de Sud se aude clar, după părerea mea, cum unul dintre cei care fugeau de aparatul de filmat striga: Torna! Torna! Este posibil să fie doar percepție externă greșită. Vă amintiți cumva acest episod sau doar visez eu?

Oricum, era numai o paranteză. Acu vă las că mai am de citit frumoasele povești ale lui Theophyle.

Theophyle spunea...

Salut Fili :)
Asta?

http://www.youtube.com/watch?v=_l-0WboKyDA