19ian2010
19
ian
2010
Lecturi Esentiale: Elegiile conservatoare
Academici, Conservatorism, Democratie, Mihail Neamţu, Ortodoxie
Titlul intreg al cartii cu care doresc sa inaugurez aceasta rubrica a blogului este “Elegii conservatoare. Reflectii est-europene despre religie si societate”. Cartea a fost scrisa de tanarul (32 de ani) filosof, teolog şi eseist român Mihail Neamţu. Dr. Neamţu este licenţiat în teologie ortodoxă (2005) la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, a fost student Erasmus al Universităţii Ludwig Maximilians din München (2000-2001), Master of Arts în patristică la University of Durham (2002) în Marea Britanie. Dr. Neamţu a fost Research Fellow (2005-2006) & Guest of the Rector, New Europe College (2006-2007), si detine un Doctorat în teologie de la King's College London (Universitatea din Londra) cu o teză despre "The Nicene Christ and Desert Eschatology" (2008). Impresionant tanar, de care ma despart doua decenii si inca doi ani, dar cu care am pareri comune si multe preocupari probabil identice. [Wiki]
Am hotarat sa amintesc aceasta carte, pe care eu o consider esentiala pentru tinerii (si mai putin tineri) români, care au preocupari printr-o tangenta sufleteasca cu viitorul social, moral si spiritual al acestei tari. Intr-un fel, cartea propune subiecte si incearca solutii. Exprimandu-ma in termeni medicali, cred ca dupa o diagnoza a problemelor, cartea incearca o prognoza si cateva solutii pentru unele probleme ale modernitatii cu care se confrunta acest spatiu care se balanseaza intre doi vectori generati de perioada de dupa ’89; revenirea in forta a traditionalismulul crestin ortodox si al doilea, reprezentat de libertinajul lipsit de substanta al mimetismului lipsit de valoare, steril şi amoral prin care noi ne raportam la occident. Decorul in care se confrunta fortele generate de acesti doi vectori este o replica fada a unei “democratii natange”, lipsita de institutii care o probeaza si o promoveaza.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
4 comentarii:
Multumesc mult pentru mentionare si recomandarile nemeritate. Cu bine, MN
ce amuzant e sa-i auzi pe crestini ca religia lor e blanda si rationala fara a aminti ca atatia oameni au murit si au suferit persecutiilor.
si nu numai....o lume fara religie!
@Anonim: In 300 de ani, in toata Europa occidentala, Inchizitia a judecat si executat 3500 de oameni. In 2 ani Revolutia Franceza a macelarit numai in Franta 400.000. Inchizitia a fost un abuz real, dar local in raport cu istoria crestinismului. Ea a fost o institutie initial dictata de interesele politice ale monarhiei spaniole de dupa Reconquista, si nu are nimic de-a face cu principiile crestine. Aceste distinctii trebuie facute.
Trimiteți un comentariu