Conservatorismul si religia 3 / 4

Trebuie sa anticipez si sa subliniez ca tema articolului nu este conservatorismul religios ci simplu - prezenta religiei in sistemele politice conservatoare. Asa cum am subliniat in postarile precedente, sistemele politice conservatoare pun accentul pe traditionalism. Biserica a fost si este un element traditional al tuturor sistemelor conservatoare, care s-au ajutat in trecut si se ajuta si in prezent pe suportul etic si moral al religiei, care a fost si este un aliat de baza al societatii conservatoare. Trebuie sa recunosc ca am fost neplacut impresionat de protestele nejustificate ale unor politicieni si ale unor elemente ale societatii civile impotriva prezentei reprezentantilor clerului in Parlament. Prezenta patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane in Parlamentul Romaniei este la fel de legitima ca prezenta Presedintelui in aceasta instanta. Romanii s-au declarat in majoritatea lor Crestini Ortodocsi (aprox. 80%) deci prezenta Patriarhului este legitimata de aceasta majoritate.

Deoarece toate celelalte culte au fost reprezentate de inaltii lor prelati dovedeste ca nu poate fi vorba de nici un fel de segregare religioasa sau nerespectare a drepturilor cetatenesti, inclusiv al dreptului de a fi “necredincios”. Bineinteles juramantul pe Biblie m-a deranjat la fel de mult si am scris de ce intr-o postare pe blogul meu de Istorie (aici).

Exista un impediment de a fi nereligios si totusi de a adopta elemente sociale si politice conservatoare? Bineinteles ca nu! Un social-democrat poate fi un om religios, fara nici o problema cu social-democratia. Problemele sunt etice si morale care-si gasesc intotdeauna raspunsurile in religiile abrahamice si in special in perceptele biblice pe care le gasim in Vechiul si Noul Testament. Criticile aduse Bisericii nu pot fi sinonime cu criticile aduse unor reprezentanti ai bisericii care poate au pacatuit prin spuse si fapte. Alianta propusa de Presedintele Basescu cu BOR este nu numai un lucru pozitiv, ci si unul asteptat de la un presedinte care se doreste conservator.

Pentru mine personal, cele scrise in Ieşirea 34:28 (Exod) si Deuteronom 4:13, 10:4 sunt o parte din mine, din ceea ce simt si fac si din crezul meu conservator :


  1. Eu sunt Domnul Dumnezeul Tau; sa nu ai alti dumnezei afara de Mine.

  2. Sa nu-ti faci chip cioplit, nici alta asemanare, nici sa te inchini lor.
  3. Sa nu iei numele Domnului Dumnezeului tau in desert.
  4. Adu-ti aminte de ziua Domnului si o cinsteste.
  5. Cinsteste pa tatal tau si pe mama ta, ca bine sa-ti fie si multi ani sa traiesti pe pamant.
  6. Sa nu ucizi.
  7. Sa nu fii desfranat.
  8. Sa nu furi.
  9. Sa nu ridici marturie mincinoasa impotriva aproapelui tau.
  10. Sa nu poftesti nimic din ce este al aproapelui tau.
Amin!

0 comentarii: