Partidul Socialist Roman - Istoric

La fel ca majoritatea cititorilor acestui blog, stiu ca nu exista nici o legatura intre partidele istorice ale Romaniei si partidele care astazi se numesc PNL, PNŢ sau PSD. Am hotarat sa dedic acest prim articol unei doctrine complet diferite de ceea ce eu promovez in general si de pe paginile acestui blog in particular. Am hotarat sa amintesc cititorilor mai tineri (poate si mai in varsta) ca Romania interbelica a avut un socialism European, reprezentata de personalitati politice de prima mana. Majoritatea acestor oameni astazi uitati de toti si de toate au murit in inchisorile comuniste ale lui Pauker-Dej, impreuna cu adversarii lor politici, membrii ai PNL, PNŢ. Vazand cu oroare posterele TSD-iste, care-l aratau pe arhi-criminalul Che Guevara décor penibilului Geoana am hotarat sa le amintesc acestor mici si mari infantili ca Socialismul Romanesc a existat in Romania si exemple de mari socialisti nu trebuie cautate in jungla sud-americana.


Ion Flueraş – socialist român din Banat, de meserie rotar. Între 1918 – 1920 a fost membru în Consiliul Dirigent al Transilvaniei şi Banatului, în care a deţinut portofoliul sănătăţii. A redactat ziarul Tribuna Socialistă. Neînţelegându-se cu socialiştii din Vechiul Regat, a preferat să candideze la alegerile din 1928 pe listele Partidului Naţional Ţărănesc, fiind ales deputat din partea acestei formaţiuni. A fost preşedinte al Confederaţiei Generale a Muncii începând cu 1926 şi până în 1938, când sindicatele au fost interzise în România. A fost arestat de autorităţile comuniste în iunie 1948 şi condamnat la 15 ani temniţă grea pentru “crimă de înaltă trădare”. A murit în închisoarea din Gherla în 1953.
Iosif Jumanca - membru al Partidului Social Democrat din Transilvania, membru al Consiliului Naţional Român Central (1918) şi al Consiliului Dirigent al Transilvaniei (1918-1920), deputat în Parlamentul României. La Adunarea Naţională de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, la care au fost prezenţi 150 de delegaţi socialişti, care s-au pronuntat pentru unirea Transilvaniei cu România, a luat cuvântul şi Iosif Jumanca, care a arătat că social-democraţii sprijină Unirea, precizând: „Social-democraţia nu-i identică cu lipsa simţului naţional. Noi nu zicem ubi bene ibi patria, dimpotrivă, zicem că, acolo unde ţi-e patria, acolo trebuie să-ţi cauţi de ea”. Arestat de autorităţile comuniste, a murit la Jilava în 1949.
Gheorghe Grigorovici – om politic român, social-democrat bucovinean, militant pentru unitatea naţional-politică a românilor şi pentru progres social. A fost deputat în Parlamentul de la Viena şi în Parlamentul de la Bucureşti, membru fondator (1927) şi preşedinte (1936-1938) al Partidului Social Democrat Român. Moare dupa torturi indelungite pe data de 18 iulie 1950 in închisoarea Văcăreşti.
Emil Racoviţă – a fost un savant, explorator, speolog şi biolog român, considerat fondatorul biospeologiei (studiul faunei din subteran – peşterişi pânze freaticede apă). A fost ales academician şi preşedinte al Academiei Române. Norocos, Racoviţă a murit in 1947 la varsta de 79 de ani inaintea dezlantuirii terorii rosii.

0 comentarii: