Extremele Politice ale Romaniei secolului XX /2 - Legiunea 2/2

Legiunea - o cronologie a evenimentelor

Vezi postarea anterioara, importanta pentru a intelege aceasta cronologie.
In octombrie 1927 este intemeiat primul cuib legionar din Bucuresti, primul juramant legionar avand loc pe data de 8 noiembrie 1927 la Iasi. La acest juramant se da si “sacusorul cu pamant”, acesta constand intr-un amestec de pamant din locurile unde s-au dat mari batalii de-a lungul istoriei. La aceeasi ceremonie ziua sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil este declarata sarbatoare oficiala a Legiunii.


La 26 Ianuarie 1930 si in zilele urmatoare are loc Marsul de propaganda legionara al lui Corneliu Codreanu in Basarabia, care a fost presarat de incidente si s-a amanat din cauza impotrivirii autoritatilor locale. A doua incercare are loc la 20 iulie 1930, aceasta fiind interzisa de guvern.
In aprilie 1930 au loc ciocniri la Bucuresti intre veteranii de razboi, studenti si autoritatile locale. In urma arestarii unui grup de studenti Codreanu se inscrie ca avocat al acestora in instanta.
In iulie 1930 un tanar il impusca pe ministrul Constantin Angelescu, de asemenea fiind aparat de Codreanu in instanta.
La 11 ianuarie 1931 ministrul de interne Ion Mihalache dizolva Legiunea, Codreanu fiind arestat. In urma procesului din februarie acuzatii sunt achitati. La recursul din martie Codreanu este achitat in unanimitate, dupa 87 de zile de detentie fiind pus in libertate. La alegerile partiale din judetul Neamt, in august, Codreanu obtine voturile necesare pentru a deveni deputat.
La 17 Aprilie 1932, Ion Zelea Codreanu (tatal “capitanului”) candideaza la alegerile partiale din judetul Tutova, devenind la randul sau deputat.
In luna Mai 1932, Garda de Fier este dizolvata pentru a doua oara de guvernul Iorga-Argetoianu. Se fac arestari, sediile sunt sigilate, Corneliu Codreanu este impiedicat sa vorbeasca si sa se apere in Parlament.In urma alegerilor generale din iulie 1932 Garda de Fier (denumirea populara a Legiunii) obtine 70000 de voturi, avand 5 locuri in Parlament. In primele zile ale lunii Mai 1933, se alcatuieste “Echipa Mortii”, care strabate tara cu marsuri si cantece, facand propaganda Miscarii Legionare. Pe langa propaganda, ei incearca sa faca si lucruri folositoare, ca lucrarile de indiguire de la Visani dar sunt opriti de autoritati si se fac arestari. Acesta este inceputul unei perioade foarte agitate al existentei Garzii de Fier. La 10 decembrie 1933, prim-ministrul liberal Ion Gheorghe Duca a scos Garda de Fier în afara legii. Membrii Gărzii au ripostat la 29 decembrie prin asasinarea premierului Duca în gara din Sinaia.

Anul 1934 decurge in acelasi mod pentru legionari, de mentionat fiind arestarea profesorului Nae Ionescu la 12 ianuarie, fiind mentinut in arest pana la 15 martie acelasi an. La 5 aprilie se termina procesul Nicadorilor (cei trei asasini ai lui I.G. Duca), acestia fiind condamnati la munca silnica pe viata.
La 1 Ianuarie 1935, Codreanu semneaza circulara catre legionarii din tara, facand bilantul anului precedent: 18.000 de arestari, 300 de bolnavi in inchisori, 16 morti si 3 inmormantati de vii sub pamant, si incheie astfel: "Inainte, dragi legionari! Fiti mandri de tot ce-a fost in anul acesta greu si pasiti cu nesfarsita incredere in anul care vine".
La 5 Iunie 1935, Corneliu Codreanu infiinteaza Partidul “Totul pentru Tara”, acesta fiind expresia politica a Garzii de Fier. In acest an incepe si lucrul in “taberele de munca”, prin acestea legionarii prestand munca voluntara si construind numeroase cladiri sau constructii de infrastructura. Cea mai mare dintre taberele de munca era tabara “Carmen Sylva” de la malul Marii Negre, in care legionarii au consolidat malurile, au facut o sosea si canale pentru scurgerea apelor.
La 4 Octombrie 1935, in urma propunerii lui Victor Iamandi, ministru al cultelor, Sfantul Sinod, cu indemnul patriarhului Miron Cristea, trimite o adresa catre toate eparhiile din tara prin care interzice munca legionarilor pentru biserici. La 2 Decembrie 1935, generalul Gheorghe Cantacuzino , seful partidului “Totul pentru Tara”, raspunde printr-un manifest in termeni categorici, atitudinii lui Miron Cristea.

La 6 Decembrie 1935 Codreanu pleaca la Carmen Sylva si incepe redactarea cartii “Pentru Legionari”, lucrare care contine esenta doctrinei legionare si motivele existentei acestei miscari. In Martie 1936 apare cartea lui Ion.I. Mota, “Cranii de lemn”. La 3, 4 si 5 Aprilie se tine la Targu Mures Congresul Uniunii Nationale ale Studentilor Crestini Romani. Au loc manifestatii populare antisemite si conflicte cu jandarmeria. Este ultimul congres al studentilor romani, urmatoarele nefiind ingaduite de guverne.
La 5 Noiembrie 1936, Codreanu trimite un memoriu regelui Carol al II-lea, in care spune: "Cerem ca M.V. sa pretinda tuturor celor ce conduc sau se isi manifesta pareri cu privire la politica externa a Romaniei sa declare ca raspund cu capul pentru directivele pe care si le insusesc".
In 24 Noiembrie 1936, Ion I. Mota, Vasile Marin, generalul Gh. Cantacuzino-Granicerul, Gh. Clime, Dumitrescu Borsa, Neculai Totu, Banica Dobre si Alexandru Cantacuzino pleaca in Spania ca luptatori legionari pe frontul generalului Franco.
În alegerile din 1937, Legiunea a fost al treilea partid după Partidul Naţional Liberal şi Partidul Naţional-Ţărănesc, obţinând 15,5% din sufragii. Regele Carol al II-lea se opunea legionarilor şi i-a ţinut în afara guvernului până la abdicarea sa în Septembrie 1940.
La 13 Ianuarie 1937, are loc moartea lui Ion I. Mota si Vasile Marin pe frontul din Spania, la Majadahonda.
La 2 Martie 1937, guvernul Gh. Tatarascu hotaraste inchiderea tuturor Universitatilor din tara, masura luata impotriva studentimii sustinatoare a Legiunii.
La 30 Noiembrie 1937, Codreanu face declaratii politice ziaristilor. Din acestea se remarca citatul: "Eu sunt contra marilor democratii ale Occidentului, eu sunt contra Micii Intelegeri, eu sunt contra Intelegerii Balcanice, si n-am nici un atasament pentru Societatea Natiunilor, in care nu cred. Eu sunt pentru politica externa a Romaniei alaturi de Roma si Berlin, alaturi de statele revolutiilor nationale. In contra bolsevismului. In 48 de ore dupa biruinta Miscarii Legionare, Romania va avea o alianta cu Roma si Berlinul, intrand astfel in linia misiunii sale istorice in lume".

La 20 Decembrie 1937, se fac alegeri generale pentru Parlament, sub guvernul liberal al lui Gh. Tatarascu, in care partidul “Totul pentru Tara” obtine 478.378 voturi. Deoarece participarea Miscarii Legionare in alegeri a avut succes, raportul dintre partide s-a sfaramat. Din aceasta cauza, la 28 decembrie guvernul liberal demisioneaza, Octavian Goga fiind insarcinat cu formarea noului guvern. In ajunul anului nou guvernul Goga dizolva corpurile legiuitoare chiar inaite de a se fi constituit.In data de 18 ianuarie 1938 se hotarasc prin decret regal alegeri pentru Camera, pentru data de 2 Martie, Senat, la 4 Martie si convocarea noului Parlament la 10 Martie. Din cauza popularitatii Miscarii Legionare se anuleaza hotararea de a se tine alegeri.La 9 Februarie 1938, in urma terorii guvernului A.C. Cuza - Octavian Goga, se hotaraste retragerea Miscarii Legionare din propaganda electorala.La 12 Februarie 1938, regele Carol al II-lea  cere demisia guvernului Octavian Goga, anuland Constitutia, amanand alegerile si suspendand activitatea organizatiilor politice. Noul guvern se constituie sub presedintia patriarhului Miron Cristea si Armand Calinescu ca ministru de interne.
In data de 21 Februarie 1938 Codreanu hotaraste autodizolvarea Partidului “Totul pentru Tara”. In prima jumatate a lunii Aprilie 1938 are loc o intensa prigonire a legionarilor, la 13 Aprilie ziarele "Cuvantul" si "Buna Vestire" fiind suprimate de guvern.La 17 Aprilie 1938, Codreanu este arestat in Bucuresti si condamnat la 6 luni inchisoare. In zilele urmatoare, guvernul lui Armand Calinescu publica numeroase legi si regulamente pentru stoparea Miscarii Legionare. Corneliu Codreanu este condamnat la 10 ani munca silnica, 6 luni degradare civila, 5000 lei amenda, 2000 lei cheltuieli de judecata.
In noaptea de 29 spre 30 Noiembrie 1938 Corneliu Codreanu este asasinat, impreuna cu Nicadorii: Ion Caranica, Nicolae Constantinescu si Doru Belimace, si cu Decemvirii: Ion Trandafir, Iosif Bozantan, Ion Atanasiu, Stefan Georgescu, Radu Vlad, Ion State, Gavrila Bogdan, Ion Caratanase, Ion Pele si Stefan Curca. Apoi sunt ingropati la inchisoarea Jilava, punandu-se deasupra o placa imensa de beton.
In prima parte a anului 1939 au loc arestari masive ale comandantilor legionari, astfel la 1 Februarie 1939, Horia Sima (viitorul comandant legionar) trece frontiera ungara, scapand de sub urmarirea politiei, pe la Beba Veche, ajungand dupa patru zile la Berlin.
In ziua de 21 Septembrie 1939, la ora 2 p.m., a fost impuscat de catre 9 legionari primul-ministru Armand Calinescu. Indata dupa impuscarea lui Armand Calinescu, cei 9 legionari s-au dus la Societatea de Radiodifuziune, si acolo, in fata microfonului, au vestit tarii: "Primul-ministru Armand Calinescu a fost impuscat astazi de o echipa de legionari prahoveni ". Cei 9 legionari au fost legati si impuscati chiar in locul unde fusese omorat Armand Calinescu, in aceeasi noapte fiind asasinati 252 de fruntasi ai Miscarii Legionare.
La inceputul lunii Octombrie 1939, un grup de legionari incearca o actiune de destindere cu regele Carol al II-lea si guvernul sau. La 15 Martie 1940 moare profesorul Nae Ionescu, in varsta de 49 de ani, unul dintre doctrinarii nationalisti, fost director al ziarului "Cuvantul".
La 5 Mai 1940, revine in tara Horia Sima. La 23 Iunie 1940, Horia Sima , pentru a da posibilitatea de reorganizare a Miscarii Legionare , cere tuturor legionarilor sa se inscrie in Partidul Natiunii, nou infiintat de catre regele Carol al II-lea, ca urmare a politicii de “reconciliere nationala” a acestuia. In urma acesteia, toti legionarii sunt eliberati.
Regele Carol al II-lea l-a inclus pe Horia Sima in guvern, la 28 iunie 1940. In cabinetul constituit la 4 iulie 1940, legionarii au primit 4 portofolii. Acestia au folosit noua situatie pentru a se reorganiza si declansa lupta pentru cucerirea puterii. Dupa negocieri cu Generalul Ion Antonescu si abdicarea lui Carol al II-lea, legionarii au intrat in guvern. Ajunsă la putere, Legiunea a promulgat legi antisemite foarte dure şi a început o campanie de pogromuri şi asasinate politice. Membrii Gărzii de Fier au pus la cale cel mai mare pogrom din istoria Bucureştiului, în care au fost ucişi peste o sută de evrei, iar zeci dintre aceştia au fost atârnaţi în cârlige la abator şi mutilaţi.
Prin decretul regal din 14 septembrie 1940, Romania a fost proclamata “Stat National Legionar”, Miscarea Legionara devenind “singura miscare recunoscuta in noul stat”. Numarul membrilor Legiunii a crescut vertiginos, cei mai multi fiind animati de dorinta imbogatirii rapide. Horia Sima urmarea construirea unui nou tip de stat, prin lichidarea tuturor structurilor democratice, in timp ce Generalul Ion Antonescu cerea respectarea ordinii si legalitatii.
In noiembrie 1940, legionarii au asasinat 64 de fosti demnitari aflati in inchisoarea Jilava, intre care si Gheorghe Argeseanu. Nicolae Iorga şi Virgil Madgearu au fost asasinaţi fără să fi fost arestaţi.
In urma asasinatelor au aparut conflicte intre Antonescu si Horia Sima, apogeul acestora fiind “Rebeliunea Legionara”, intre 21 si 23 ianuarie 1941, pierzandu-si viata 374 de persoane, 228 fiind evrei.
La 23 ianuarie 1941, Legiunea Arhanghelul Mihail a fost inalturata de la putere si interzisa. Numerosi legionari au fost inchisi in lagare iar altii au fugit in Germania.
La 24 august 1944, Horia Sima a anuntat constituirea unui “Guvern national roman”, cu sediul la Viena, care-si propunea sa continue lupta alaturi de Germania, impotriva noilor oficialitati romane si a Armatei Rosii. Dupa ocuparea Romaniei de catre sovietici, unii legionari au intrat in Partidul Comunist.
Disputa dintre adeptii lui Codreanu si cei ai lui Sima (“codrienisti” si “simisti”), ostilitatea occidentului fata de legioanri, considerati fascisti, revenirea la regimul democratic in Romania (decembrie 1989) si disparitia principalilor conducatori (Horia Sima a murit in 1993) au facut ca Legiunea sa mai traiasca doar in mintea unor nostalgici.

8 comentarii:

john spunea...

Legiunea ar fi trebuit sa insemne element de referinta in constiinta istorica, un spirit al timpului. Era cea mai potrivita la cerintele veacului. Daca aveam 90 de ani acum, eram legionar convins.

Tim spunea...

S-a demonstrat ca atat acele pogromuri, cat si asasinatele de la abator, nu au existat, prin urmare nu inteleg de ce continui cu aceasta propaganda si mistificare a istoriei.

Theophyle spunea...

@tim, din nefericire pentru noi nu s-a demonstrat nimic.

S-au descoperit documente originale din arhivele Abwerului (serviciu secret militar german) cu poze si documentatie extrem de exacta facute de nemti. Nu putem sa-i acuzam de filosemitism.

Pare rau dar asta a fost adevarul :(

Tim spunea...

Este laudabil faptul ca despre evenimente care s-au intamplat sau au fost inventate ( cum este cazul celor doua amintite de tine )se scrie pe blog-uri.Grav este ca nu sunt dezbatute in presa de mare audienta.Revenind la parerea ta de rau cu privire la cele (ne)intamplate in anii '40, este inutil si deloc necesar sa iti ocupi timpul avand o pagina de internet unde sa difuzezi stiri false.In ultimii ani au aparut foarte multe carti, documente si marturii despre perioada interbelica, deci un minim de cunostinte si studiu te-ar fi ajutat sa descoperi ca atat pogromul ( o manevra iudeo-bolsevica ), cat si crimele de la abator ( anchetele au demonstrat ca nu a existat asa ceva ) sunt doua dintre multele manipulari si minciuni comuniste.Suntem destui cei care stiam din perioada comunista ( ca urmare a marturiilor celor apropiati ) ca istoria invatata in scoala e falsificata.Cei care mai credeti si in ziua de azi in aberatiile comuniste sunteti ori rau-intentionati, ori rupti de realitate, si prin asta contribuiti din plin la mizeria morala a societatii romanesti.Oameni fara credinta, oameni fara dragoste de Neam si Tara.Oameni de nimic.

Theophyle spunea...

@Tim, eu sunt istoric roman-american de dreapta. Tatal meu au facut ani rei in puscariile comuniste si pana la urma a murit din aceasta cauza.

Acest blog si blogul meu politic sunt bloguri ale dreptei patriotice anti-comuniste.

Tim spunea...

Deviezi de la subiect.Oamenii care au pierit in inchisorile comuniste sunt eroi-martiri ai neamului, indiferent de categoria sociala sau formatiunea politica carei ii apartineau.Nu stiu insa de unde provine ura ta impotriva Miscarii Legionare, formatiune pe care o denigrezi, amintind doar ca anumiti infiltrati in miscare au ajuns la guvernare, dar uiti cu buna stire miile de victime provenite din randul acestei formatiuni crestin-nationale.

Theophyle spunea...

@tim, nici o ura. Asta este istorie. Punct.

Nuțu RABOTA spunea...

Când citesc despre Mișcarea Legionară, ideologie, acțiuni etc, îmi dau seama că eu, sunt un legionar al zilelor noastre, fără să fi știut până acum decât niște frânturi și alea, de feapt niște minciuni rușinoase despre legiune. Legionarii gândeau corect și e înspăimântător de actuală lupta lor.