Problematica unei drepte romanesti 3/3 - § B

Imposibilitatea unei “reconstructii a dreptei romanesti.”

Dreapta nu poate fi reconstruita in Romania, ea trebuie sa fie construita. Dreapta interbelica este incompatibila cu vremurile noastre si nu poate fi “reconstruita”. Nu avem niste repere care pot fi reinplantate, au murit sau au fost asasinate de anii din comunism si in mare parte ingropate de intelectualitatea oportunista inainte de ’89 sau indiferenta dupa ’89. Discutia despre o dreapta romaneasca astazi poate fi numai teoretica. Putem discuta despre oameni de dreapta, chiar si despre politicieni de dreapta, in nici un caz nu putem vorbi de partide de dreapta.

Romania post decembrista a cunoscut o constructie politica facuta dispretuind ideologiile sau doctrinele aferente acestor ideologii. Toate partidele politice au fost create in urma unei manipulari, gandite si organizate de fostele cadre comuniste. Incapacitatea publica de a realiza analize rationale fara emotii si fara negari au dus la babiloniada prezenta. Dezbaterile publice s-au transformat in certuri dintre galerii de fotbal, bazate pe fals partizanat sau in cel mai bun caz un partizanat imposibil de explicat si de aici si imposibil de transferat electoratului. Politica este traita prin “bufeuri de menopauza” si defulari emotionale. Anii ’90 au colorat Romania intr-un albastru generalizat. Rosul a fost desfiintat exact de cei care faceau politica rosie, de comunisti. Constructia numita FSN a anihilat posibilitatea discutiei politice adevarate. Partidul unic comunist a devenit partidul unic fesenist. FSN-ul s-a transformat in noua forma de consens si de gandire politica unica.

Partidele “asa zis istorice” au uzurpat simboluri, nume si si-au insusit o istorie de care ei sunt straini prin inteligenta si cultura politica a liderilor acestor partide. Ridicolul suprem este astazi in curs de schimbare prin redesenarea formelor, de fond nimeni numai vorbeste. Simbolul PD-L, partid de dreapta, este reprezentat prin trandafirii albastri socialisti pe fondul portocaliu. Cand Felix Voiculescu, turnatorul securist, a preluat titulatura Partidului Conservator, ridicolul a fost complet, mai ales cand s-a trezit declarand in 2004 "Dupa 60 de ani am revenit la putere." Ce se poate spune mai mult decat ca: I.L.Caragiale traieste si locuieste alaturi de noi in Romania.

Mass-media, care trebuia sa aduca in discutie dezbaterile si contrastele ideologice si politice aferente, au construit o imagine falsa a lumii politice si a agendei publice. Nivelul jurnalistilor si a hoardelor de analisti, in cazurile bune propulsati de nicaieri si in cazurile mai putin bune de pe bancile institutiilor de tip “Stefan Gheorghiu”, in majoritatea lor inculti in orice disciplina si sfertodocsi politic au falimentat total interesul public in dezbateri serioase.

Din nefericire, mediul academic contribuie la randul lui la confuzia generala propunand modele teoretice fara priza la public sau agende publice care reprezinta interese de grup. Discutiile adevarate, care vorbesc despre constructia institutionala care poate genera motorul modernizarii sociale si impunerea unor practici adevarate care trebuie asumate, respectate si implementate de partidele politice, sunt complet inexistente.

Personal, sper sa am puterea de a continua aceasta lucrare pe care am inceput-o si poate cu puterile mele modeste sa propun un alt model de constructie a dreptei romanesti, pentru ca de reconstructie nu avem cum sa vorbim.

0 comentarii: