Drumul către aservire
Academici, Friedrich Hayek, Ganditori, Lecturi Politice, Sisteme EconomiceEste titlul unei carti fundamentale ale lui Friedrich Hayek, fost economist si filozof politic austriac, laureat al Premiului Nobel pentru economie in 1974. Unul din marii mei preferati. Hayek a fost un reprezentant de seamă al scolii austriece si s-a remercat prin apărarea pietei libere si liberalismului economic. Friedrich Hayek a scris “Drumul către aservire” (The Road to Serfdom) pe timpul celui de al doilea razboi mondial cand era profesor in Marea Britanie. În 1931 a primit o catedră la London School of Economics unde a stat până în 1948. Din 1950 a predat la Universitatea din Chicago filosofie socială si morală până în 1962.
Fara indoiala cartea respectiva este Magnum Opus al operei lui Hayek, impreuna cu ultima lui carte publicata “Fatal Conceit” sunt lecturi obligatorii ale fiecarui om cu preocupari politico-economice. Din nefericire cartea lui Friedrich Hayek “Drumul către aservire” este cunoscuta in limba romana sub titlul “Drumul către servitute”, care denatureaza intelesul titlului original.
De ce mi-am adus aminte de lucrare si am hotarat sa o prezint sumar, simplu, intr-o discutie despre rolul statului intr-o democratie liberala. Am hotarat sa ma pozitionez si sa sustin pozitia unui stat puternic in situatii de criza. ADEVARAT! Bineinteles ca am fost etichetat demagog pentru o pozitie care nu poate fi sustinuta de un liberal-conservator ca mine. GRESIT!
Tragedia care a condus la prima criza majora in 1929 a fost exact slabiciunea statala a unor democrati liberale, inclusiv SUA. Statele fasciste, naziste si comunismul “triumfator” s-au nascut din lozincile inepte ale unor etichetati liberali, de genul lui Particiu & Co.
În capitolele III si in special VII ale cartii lui Friedrich Hayek, autorul face distincția între planificarea economică centralizată ca specie a colectivismului (fascism, comunism, socialism) și planificarea ca raționalitate și previziune specifică a oricărui act politic rational a statului și a oricărui individ prin care se proiectează viitorul economic si social după criterii de eficiență, si da este una din prerogativele statului modern. Statul modern trebuie sa fie unul puternic.
Criza actuala, ca si marea criza a secolului al XX-lea, sunt rezultatul direct al slabiciunilor statelor care nu au reusit sa-si apere cetatenii de infractorii de drept comun, mascati in capitalisti onesti. Intariti-va statul, ne-a solicitat un “capitalist” roman cunoscut. Restul, care credeti in lozinci liberale, duceti-va la biblioteca !
Note si bibliografie: Friedrich Hayek -„Drumul către servitute”, Editura Humanitas, București, 1994.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu