Despre globalizare si globalitate


Globalizarea descrie un proces multicauzal, care este rezultatul evenimentelor dintr-o parte a globului, cu repercusiuni ample asupra societăţilor şi problemelor din alte părţi ale globului. Din punct de vedere economic si social, aspectul numit “globalizare economica” se refera la (1) fluxuri de bunuri/servicii; (2) fluxuri de persoane (migraţia); (3) fluxuri de capital si (4) fluxuri tehnologice.

FMI-ul defineşte globalizarea ca şi “creşterea în interdependenţa economică a ţărilor din întreaga lume, prin creşterea volumului şi a varietăţii tranzacţiilor de bunuri şi servicii peste graniţe, fluxul de capital internaţional mult mai liber şi mai rapid, dar şi o difuziune mai largă a tehnologiei.” Banca Mondială defineşte globalizarea ca “Libertatea şi capacitatea indivizilor şi a firmelor de a iniţia tranzacţii economice voluntare cu rezidenţi ai altor ţări”.

Globalitatea este de fapt sfârşitul etapei de globalizare – O stare ipotetică în care procesul de globalizare este complet sau aproape complet, majoritatea barierelor au fost desfiintate şi “o nouă realitate globală” este în curs de dezvoltare.

Termenul a fost folosit în 1998 de către autorul şi economistul Daniel Yergin într-un articol din Newsweek, care a descris starea finala a procesului de globalizare. Termenul a fost detaliat în cartea sa “Puntea de Comanda: Bătălia pentru economia mondială” (Commanding Heights: The Battle for the World Economy). Deşi Yergin a fost creditat ca cel care a inventat aceast cuvânt, termenul este de fapt mult mai vechi. Raposatul William Safire a gasit etimologia cuvantului şi o identifică printr-o serie de citate de prin anul 1942, când a fost folosit ca sinonim pentru a descrie un “nivel mondial.” Utilizarea curentă a termenului “globalitate” se aplică la afaceri si este descrierea unei stări a competitivitatii in comertul mondial.

Globalitatea implica trei fenomene diferite: (1) O schimbare structurală importantă în fluxul comertului international, bazata pe factori comerciali (companii) din fiecare parte a lumii, care concureaza cu alti factori comerciali (companii) intr-o competitie totala, care include: furnizori, parteneri, capital, proprietate intelectuală, materii prime, sisteme de distribuţie, capacităţi de producţie şi cel mai important lucru – abilitatea sau talentul de implementare. În aceasta arena “free-for-all”, fluxul de produse şi fluxul de servicii au mai multe locaţii pentru multe destinatii. (2) Defalcarea ierarhiior traditionale (putere şi influenţă comerciala) si schimbarea centrelor tradiţionale de influenţă (Statele Unite, Europa, Japonia), cu noi centre apartinand economiilor emergente (RDEs), care “cuceresc” poziţii de conducere la nivelul comertului mondial (China, India, Brazilia). (3) Apariţia de noi afaceri şi practici de guvernare potrivite pentru un mediu de afaceri cu adevărat global şi descentralizat, pentru a concura cu succes într-o lume care atinge gradul de globalitate. Practicile de guvernare includ deplasarea autonomiei şi posibilitatea de luare a deciziilor la nivel local; redistribuirea facilitatilor de productie sau de comert in regiunile emergente şi extinderea rapida pe noi pieţe pentru a se adapta rapid la amploarea creşterii comertului si a dezvoltarii potentialilor concurenti.

Dupa aceste definitii, destul de sumare dar clare, intrebarea ar fi: “unde se situeaza Romania in acest proces de globalizare si unde la nivelul superior de globalitate ?”. In opinia mea, aproape nicaieri. Din punct de vedere al globalizarii, singurul obiectiv (rudimentar) pe care l-am indeplinit este la punctul doi (fluxuri de persoane – migraţia), care ne asigura aproximativ intre 4 si 6 miliarde de euro annual. La celelalte obiective constatate in procesul de globalizare, noi nu existam sau existenta noastra este sporadica si ineficienta, mult sub potentialul pe care l-am putea avea.

La nivel de globalitate, Romania este total inexistenta. Intrebarea interesanta ar fi: “este Romania o victima a globalizarii fara putinta de a se apara de efectele fenomenului sau este o victima a lipsei competentelor pentru a seziza si materializa avantaje create de fenomenele care se petrec in lumea in care traim?”.

P.S. Va propun sa vizionati un film produs de televiziunea publica Americana, bazat pe cartea lui Daniel Yergin pe care am mentionat-o mai sus. Aveti aici linkul necesar pentru promo sau linkul pentru filmul complet.


Surse si bibliografie: Politeia 08/05/2010

10 comentarii:

Stefan Vlaston spunea...

Am fi onorati sa va preluam articole si sa colaborati la www.proiectdetara.ro

Theophyle spunea...

Cu placere Dl Vlaston

casandra spunea...

Ce parere ai?

http://www.chinadaily.com.cn/china/2010-11/24/content_11599087.htm

Se precipita lucrurile catre un punct de inflexiune...

Theophyle spunea...

Buna Casandra,
Nu, se schimba "Comandantul Suprem" cu "Tanarul general". Nimic care nu era cunoscut. Surioara nu prea vrea. Are si ea un barbatzel :)

casandra spunea...

@Theophyle, buna seara.
De ce postezi comentarii atat de interdependente aici si la Politeia, blogul unde ai pus astazi un exceptional articol despre Turcia? Temele nu pot fi intelese decat impreuna, cred eu.

Cred ca suntem martorii, si intr-un fel protagonistii, unui imens proces de anemiere si desfiintare a rezultatelor Pacii westfalice si a sistemului statal si de suveranitati stabilit atunci si in secolele urmatoare.
Toata fuga asta de acum a statelor-pilot de jur imprejurul globului si toate procesele de globalizare/globalitate aici conduc.
Integrarile regionale, suveranitatile impartite la diferite niveluri si celelalte procese inseamna disparitia (sa speram ca pasnica si pozitiva si pentru noi, cei ce astazi ne numim romani) sistemului westfalic.

In acest context, Turcia incearca si ea sa-si stabileasca un statut mai bun, o baza de "discutie", in spatiul de cultura si civilizatie islamic. A incercat Egiptul, a incercat Arabia Saudita...Incearca si Tucia. Eu asa cred.

S.U.A. pleaca in Pacific in acelasi scop. Rusia, China, toate fac acelasi lucru in Asia, in Africa, in Europa. Isi proiecteaza influentele, interesele si elemente de suveranitate destul de palida prin jur.
Poate ca nu va rezulta de aici un mare conflict, mai ales ca resursele naturale ale planetei sunt cum sunt. Daca insa in acest proces post-westfalic se va intampla ca statele (din ce in ce mai desirate si mai decolorate in elementele lor de suveranitate) se vor lovi de agresivitatea altor "actori" cu pretentii cvasisuverane in anumite privinte si domenii (organizatii economice din ce in ce mai autonomizate, transnationale puternice, etc), nu va fi bine.

Cam acesta cred eu ca este Marele Joc care se desfasoara si in care si Turcia intentioneaza sa joace. Destul de tacut si foarte putin recunoscut. In acest context, atitudinea de data recenta a Germaniei este ciudata si interesanta. Pare mai degraba sa reziste, sa se opuna procesului, sa-si stabileasca proprii termeni dincolo de UE si de "cele stabilite".
Tu ce parere ai, gresesc?

Oricum, de ce postezi elementele esntiale ale acestui puzzle strategic in mai multe locuri? Te distrezi, te joci de-a v-ati ascunselea?

Theophyle spunea...

Salut Casandra :)

Multumesc ca ma citesti. Nu pot scrie postari lungi pe un singur blog. Nu cre ca oamenii au rabdare sa citeasca mai mult de 500 - 800 de cuvinte.

Adevarul ca tot ceea ce postez face parte dintr-o lucrare de cam 200 de pagini scrisa pentru noul nostru think-tank de care vei auzi foarte curand.

Nu are nici o legatura cu politica mioritica si nici macar cu opoiniele mele personale. Strict obiectiv.

Dac vrei sa mai citesti putina "filozofie" politica ai inca un blog interesant unde ma poti citi :)

http://cursdeguvernare.ro/politica-intre-viziune-si-bordel.html

casandra spunea...

La multi ani, @Theophyle!

Ce tristete te macina de ai scris despre miliardele de euro ale romanilor risipiti prin lume?

Daca te gandesti la familiile acestor romani, ramase in tara, poate ca esti nedrept.
Daca te gandesti la paznicii echilibrelor macroeconomice si financiare, ai dreptate 100%.

Dar daca te gandesti la cei care asteapta acesti bani ca parte a cifrei lor de afaceri din tara, din care-si extrag fondurile trimise peste granita, prin paradisuri fiscale, ai 1000% dreptate.

Majoritatea romanilor insa - neinteresati in niciun fel personal in banii romanilor risipiti prin lume - se gandesc la cei 4 milioane ca la o mana-fantoma. Inca o simt la locul ei si, in vremurile grele, inca-i doare. Rude, vecini, prieteni pierduti, cu care nu mai vorbesc decat rar. Felii de viata pierduta, niciodata regasite pe de-a intregul. Oameni dragi plecati in alte lumi.

La multi ani, Theophyle, dincolo de diferentele noastre ireconciliabile! La multi ani tie, doamnei Demeter, copiilor si nepotilor tai!

Theophyle spunea...

Csandra La Multi ani !

Ma gandesc ca sunt ultimul roman din familia mea!

Pe mine ma doare :(

casandra spunea...

@Theophyle,

Am urmarit dialogul tau cu cetatean dincolo referitor la parada militara de astazi.
Asa cum ma asteptam, aperi institutiile si legalitatea.
Din pacate, daca este adevarata povestea cu "desemnarea" lui Boc de catre Basescu pentru ceremonia militara de astazi, inseamna ca Basescu nu mai are consilieri care sa-l opreasca de la a comite greseli si ilegalitati.
Felul in care trebuie sa decurga acest tip de ceremonii este strict reglementat. Urmareste art.10, 12 si urmatoarele din ordinul la care-ti dau link. Se vorbeste clar de "inlocuitorul legal", nu de cel desemnat.Adica, asa cum stabileste Constitutia.

http://www.firehouse.ro/documente/rg4_regulamentul_onorurilor_ceremoniilor_militare.pdf

In mizeria asta de lupta politica am ajuns sa punem intre paranteze valori simbolice importante. E jalnic! Pentru a iesi cu obrazul curat, Basescu va trebui sa trimita la plimbare pe cineva, pe cel responsabil cu Protocolul National la Presedintie, probabil...

Theophyle spunea...

Casandra,
Sper ca sti deja ca pentru mine institutiile sunt mai importante decat titulari lor temporari.

Nu am caracter de plop. Sunt stejar sau ma rup sau stau in picioare!

Am sa merg cu chestia asta pana unde trebuie ca sa primesc raspunsuri.

Cred ca le merit!