Inceput de zi electorala

Datele si sinteza sunt bazate pe materialul lui Catalin Avramescu. Editari minore si cateva date suplimentare facute de Politeía

Bucuresti - Se profileaza dezastrul electoral al PS-D. Aici sint peste 1,7 milioane de alegatori, mai mult decit trei judete mari puse impreuna. Prezenta la vot e putin sub medie, insa. Traian Basescu (35%) se confrunta cu Mircea Geoana, care vine de pe locul III. Situatia este cumva complicata de sectiile de votare speciale. Pare limpede ca Traian Basescu va cistiga Capitala, problema este cu cit anume. Un scor dezechilibrat ar insemna procente bune in raport cu contra-candidatul sau, la scara nationala.



Judetul Alba - Nimic bun pentru Geoana. In turul I, Traian Basescu a adunat 43%, Mircea Geoana abia 23%. Judet mediu, 322.000 de alegatori, impact moderat in scorul final in favoarea lui Traian Basescu.

Judetul Arad - Traian Basescu va cistiga la scor. Aici a avut deja cea mai mare diferenta fata de contra-candidatul sau principal din turul I: 47% contra 21%. Un judet mediu spre mare (396.000 de alegatori), ceea ce se va traduce in cel putin un punct avans national al lui Traian Basescu.

Judetul Arges - (1) Pentru PS-D, daca Argesul n-ar fi existat, ar fi trebuit inventat: Mircea Geoana 42% contra 25% Traian Basescu. Singura necunoscuta e scorul final, evident, pentru ca acolo exista un electorat urban important, mai greu de controlat de socialisti, si care a vazut totusi incompetenta lui Geoana la dezbaterea de joi seara. (2) Unul dintre judetele mari (527.000 de persoane cu drept de vot), Argesul ar putea aduce doua procente intregi scorului din dreptul lui Geoana si doar unul in dreptul lui Traian Basescu.

Judetul Bacau - Judet dificil pentru PD-L. Foarte populat, 600.000 de alegatori, prezenta medie, 51%. Mircea Geoana a avut 35%, iar Traian Basescu 28%. Aritmetica arata mai bine pentru socialisti, dar scorul va fi destul de strins, probabil in jur de 5%, pentru ca liberalii lui Stavarache sint cunoscuti ca ostili aliantei cu partidul lui Hrebenciuc.

Judetul Bihor - Judet mare, 507.000 de alegatori. Traian Basescu a obtinut victoria in primul tur, cu 30%, Mircea Geoana pe locul III, cu 22%. Votul e, asadar, divizat. Candidatul socialistilor a demarat campania pentru turul II in Bihor, sperind sa capteze din voturile UDMR si PN-L. Fiecare candidat e departe de 51%, scorul final va fi probabil strins.

Judetul Bistrita-Nasaud - Cadere pentru Mircea Geoana, care a obtinut doar 28%, fata de Traian Basescu 44%. Judet mic spre mediu, insa, cu 260.000 de alegatori. Probabil o diferenta finala de circa 10%, cel putin, in favoarea lui Basescu.

Judetul Botosani – (1) Una dintre cele mai mari surprize ale turului I, cind Mircea Geoana a luat 41%, fata de Traian Basescu 24%. (2) Organizatia PD-L Botosani s-a reorganizat pentru turul II si e de asteptat sa reduca diferenta. A re-cistiga judetul e foarte dificil. Orice e insa posibil. (3) Judet mediu, 369.000 de alegatori, prezenta medie la vot.

Judetul Caras Severin - Favorit e Traian Basescu (36%). Mircea Geoana pleaca de pe locul II, cu 28%. Scorul final va fi probabil destul de dezechilibrat, pentru ca acolo e o organizatie PD-L puternica, insa alegatori sint doar 285.000.

Judetul Cluj - O diferenta imensa. Mircea Geoana a obtinut abia 19% din voturile pe judet. Maghiarii se vor diviza mai degraba intre Traian Basescu si absenteism. National-liberalii sint si ei divizati. Traian Basescu intra in turul II cu 41%. Grav pentru socialisti ca o diferenta mare in acest judet cu 596.000 de alegatori ar putea afecta scorul final la nivel national cu circa doua procente.

Judetul Constanta - Dezastru electoral pentru clanul Mazare. Dupa o campanie bizara, in care grupul Mazare a acoperit orasul cu afise extrem de virulente, judetul a fost cistigat de Traian Basescu (37% fata de 33%, Mircea Geoana). Un avantaj al lui Traian Basescu este ca e din partea locului. Si mai bizar, echipa PS-D a mers, si in turul II, pe acelasi mesaj, isteric. Judetul are, in zona rurala, mult electorat anti-comunist, de pilda aromani. National-liberalii din judet fie au aruncat prosopul, fie au facut campanie pentru candidatul PD-L, in ciuda ordinelor de la centru. Judetul probabil va fi cistigat de Traian Basescu, la o diferenta de citeva procente.

Judetul Covasna - Traian Basescu. Diferenta masiva fata de contracandidatul sau. Judet mic, insa, 187.000 de alegatori. Interesant insa ca o mare diferenta intre cei doi, chiar si in conditiile unei participari reduse la vot, face ca optiunile celor din acest judet sa conteze, la diferenta finala, mai mult ca acelea din judete mai mari.

Judetul Dambovita - Too close to call. In primul tur, surprinzator, Mircea Geoana a iesit cu un procent in fata (38% fata de 36,4% Traian Basescu). Un judet extrem de dificil pentru ambele partide mari, cu mari clivaje sociale. Electorat mediu: 435.000. Ironic pentru nivelul de tensiune de acolo, un rezultat strins nu va genera nici un avantaj semnificativ pentru oricare dintre cei doi competitori.

Judetul Dolj –Candidatul PS-D are un avans fata de acela al PD-L (44% versus 30%). Organizatiile PD-L insa sint destul de puternice, iar electoratul urban este destul de volatil. Un judet mare, cu 595.000 de alegatori. E posibil ca si de aici candidatul Stingii sa adune un avans de 10%, tradus intr-un avans de maxim un punct procentual in scorul final.

Judetul Galati - Multi alegatori: 524.000. 2.Avans pe turul I al lui Mircea Geoana (36%) mai mic decit cel asteptat. Traian Basescu (31%). Turul II dificil pentru PD-L, dar e posibil ca scorul lui Traian Basescu sa treaca de 40% in judet.

Judetul Giurgiu –Un electoral destul de restrins: 233.000. Un avans de 5,5% pentru Mircea Geoana asupra lui Traian Basescu. Un judet destul de complex. In oras, national-liberalii sint destul de aliniati politicii de la “centru”, insa in nordul judetului e o populatie mare de navetisti liberi de influentele partidelor locale. O estimare moderat-pesimista pentru Traian Basescu il plaseaza la 40% in turul doi in judetul Giurgiu, ceea ce ar insemna un regres de maxim 0,5% fata de contra-candidatul sau.

Judetul Gorj - Dupa primul tur, Mircea Geoana are un avans sub asteptari (37%) fata de Traian Basescu (30%). Liberalii gorjeni au aruncat prosopul in turul II, refuzind sa asculte indemnurile actualei conduceri de la Bucuresti. Fata de alte judete, aici lucrurile sunt complicate de existenta unui electorat nationalist destul de important. Electoratul gorjan este de proportii medii: 305.000. Chiar si in cazul unei victorii la circa 10 puncte a lui Geoana, acest lucru se va traduce intr-un plus de maxim 0,5% in scorul sau national.

Judetul Harghita - Vot masiv pentru Traian Basescu, insa pe fondul unui numar redus de alegatori: 271.000. Prea putine voturi luate de socialisti aici vor cintari greu insa in defavoarea acestora la scorul final.

Judetul Hunedoara - O situatie foarte incurcata pentru PD-L. Traian Basescu a fost pe locul II, cu 25%, Crin Antonescu pe III, cu 24%, iar Mircea Geoana pe I, cu 34%. Vedem si de aici ca in sistem majoritar camarila lui Dinu Patriciu a jucat cartea care se cheama in engleza “split vote”, adica a impartit voturile Dreptei pentru ca runda sa fie cistigata de candidatul Stingii. Prezenta de vot a fost medie, 54%. Istoria electorala a unor localitati din judet ne arata ca votantii hunedoreni sint extrem de volatili, votind diferit la aproape orice ciclu electoral din ultima vreme, ceea ce face orice pronostic riscant. Judetul va fi una din arenele destul de importante ale luptei electorale, avind circa 411.000 de alegatori. Calculele hirtiei arata un avans al lui Geoana, de circa 10 procente, ceea ce l-ar urca cu circa un procent la scara nationala.

Judetul Ialomita - Un judet mediu-mic din punct de vedere al persoanelor cu drept de vot: 245.000. Mircea Geoana are un avans solid (40%) asupra lui Traian Basescu (28%). National-liberalii au acolo un electorat important. Probabil judetul va da un plus de 0,5% din scorul sau final a lui Geoana.

Judetul Iasi - Unul dintre cele mai mari judete, 673.000 de alegatori. Mircea Geoana are un avans (36%) fata de Traian Basescu (28%). National-liberalii sint destul de influenti in judet. Presedintele CJ, Simirad, il sustine pe Traian Basescu. Primarul Iasului, Nechita, tocmai a agatat o piatra de gitul lui Mircea Geoana, recunoscind ca el i-a spus sa se duca la Moscova. Greu de dat un scor final. Proiectiile pesimiste il arata pe M.G. cu un avans de 5-10 puncte fata de T.B., ceea ce ar putea genera 2 procente in dreptul scorului final al candidatului socialist.

Judetul Ilfov - Traian Basescu intra cu un avans (34%) in fata lui Mircea Geoana (27%). National-liberalii sint insa destul de prezenti aici, ca si Marean Vanghelie, “primarul care este” si care arde de nerabdare sa ia citeva voturi aici pentru socialisti, dupa orele de lectura de pe “Goagal”. Greu de crezut ca va reusi, dar diferenta finala va fi, probabil de circa 5 procente in favoarea lui Basescu.

Judetul Maramures - Judet destul de mare, 428.000 de alegatori, participare scazuta (42%), situatie confuza, aritmetic vorbind. Judetul pare insa ca va ajunge, la limita, in tabara lui Traian Basescu, cel care a obtinut 37% din voturile primului tur, in vreme ce Mircea Geoana doar 25%. Voturile lui Crin Antonescu au fost destul de multe, 22%, insa national-liberalii nu au fost foarte activi decit la televizor intre cele doua tururi. Organizatia PS-D este pe pragul de a face implozie din cauza unui senator local, iar acuzatiile de coruptie curg in valuri la adresa noilor “aliati”.

Judetul Mehedinti - Va fi unul dintre judetele care va bascula in tabara lui Traian Basescu. In primul tur Traian Basescu (34%) a venit pe locul II, dupa Mircea Geoana (38%). PS-D este mai bine implantat in zona rurala, dar tocmai si-a decapitat conducerea, care tinea de grupul Mitrea, ceea ce inseamna probleme in organizarea si finantarea turului II, in conditiile in care organizatia locala PD-L este destul de puternica. Alte partide decit primele doua au un rol marginal in aritmetica rezultatelor. Impactul in rezultatul final al unui scor strins si cu electorat relativ redus (247.000 de persoane cu drept de vot) va fi minim.

Judetul Mures - Greu de spus. Traian Basescu a primit in turul I circa 27% dintre voturi, iar Mircea Geoana cu 9% mai putin. Candidatul UDMR nu mai este in cursa. Candidatul national-liberal la fel. In principiu, exista acolo o coalitie anti-Basescu, dar e greu de crezut ca M.G. va putea urca de la 18% la 51%. In judet sint 487.000 de votanti, deci multe voturi adunate, dar un rezultat strins nu va avantaja pe nimeni in mod special la nivel national.

Judetul Neamt - Probabil va fi unul dintre judetele re-cistigate de Traian Basescu. In primul tur Mircea Geoana a avut un avans surprinzator (37% contra 32%), dar organizatia PD-L este mult mai puternica decit aceea a socialistilor. .Votantii independenti din Neamt nu dau semne ca ar sprijini un candidat socialist. Judetul e destul de mare, deci miza e mare: 474.000 de alegatori.

Judetul Olt - Cam acelasi lucru ca in Arges. Candidatul socialistilor are 46% contra 27% ale candidatului democrat-liberal. Oltul e destul de mare: 394.000 de alegatori.Calculele hirtiei arata ca Oltul ar putea da aproape doua procente in dreptul lui Mircea Geoana si aproape unul in dreptul lui Traian Basescu.

Judetul Prahova - Pe scurt, toate ingredientele unui dezastru electoral pentru partidul lui Ion Iliescu. In primul tur Traian Basescu a avut un avans solid, de 10 puncte (40% versus 30%). In ciuda unei campanii agresive din partea PS-D, multi primari liberali au preferat sa evite sa il sprijine pe Mircea Geoana. Consecintele pierderii ar fi grave pentru PS-D, pentru ca e cel mai populat judet (690.000 de alegatori).

Judetul Salaj - Traian Basescu intra in turul II cu 3 procente avans (29% versus 26%). In turul II se poate intimpla orice. Traian Basescu va avea, probabil, in judet, un usor avans. Candidatul PN-L a obtinut 16% din voturi, sub media nationala, dar fiind vorba de un judet din Ardeal, e posibil ca o buna parte dintre aceste voturi sa mearga spre Traian Basescu. Ceilalti candidati au scoruri foarte mici. Cu exceptia candidatului UDMR, care a avut 17,5%. Aceste voturi se vor distribui probabil, relativ egal, intre absenti, Mircea Geoana si Traian Basescu. Indiferent cine cistiga, scorul va fi strins in Salaj. Impactul la scara nationala probabil va fi minim. In Salaj s-au inregistrat doar 121.000 de voturi. La o participare proiectata de circa 100.000 in turul II, o diferenta de 5 puncte locale intre cei doi candidati va reprezenta 5000 de voturi. La scara nationala aceasta va produce o diferenta de mai putin de 0.1% intre cei doi candidati.

Judetul Satu Mare - Cea mai scazuta prezenta din tara la primul tur (41%) arata ca mai sint resurse de mobilizat. Diferenta dintre Traian Basescu (30%) si Mircea Geoana (23%) e destul de mare. Scorul final va fi probabil apropiat. Numarul celor cu drept de vot: 318.000, adica mediu. Calculele sint complicate de prezenta unui important electorat UDMR, care da si presedintele de Consiliu Judetean. In cele din urma, probabil ca optiunile maghiare vor fi divizate in parti egale intre cei doi candidati si tentatia de a sta acasa. Indiferent cine cistiga acest judet, probabil ca nu va aduce mai mult de 0,5% in dreptul cifrelor sale finale.

Judetul Sibiu - Traian Basescu intra cu peste 44% in turul I, greu de crezut ca cineva de pe locul III, cu 21%, il poate invinge in acest judet mediu (374.000 de alegatori). Votanti inteligenti: au inteles ca alegerile acestea sint pentru functia de Presedinte, nu pentru aceea de Prim-ministru, asa cum sugereaza camarila lui Dinu Patriciu (Rompetrol).

Judetul Suceava - Judet mare, 566.000 de alegatori. In turul I pe primul lor Traian Basescu cu 39%, pe locul II Mircea Geoana cu 31%. National-liberalii, sub media pe tara. Probabil va ramine in tabara lui Traian Basescu, cu peste 5% din voturile exprimate in turul II.

Judetul Teleorman - Prezenta la vot peste medie (64%). Asta inseamna ca socialistilor le va fi greu sa scoata mai multi oameni din case la turul II. Pur si simplu nu prea este de unde. Scorul, la turul I: Mircea Geoana 44%. Traian Basescu 29%. Traian Basescu va lua cel putin 40% din voturile din Teleorman, daca re-distribuim pe turul II voturile contra-candidatilor potrivit datelor din sondaje. Scorul candidatului national-liberal: 16%. Sub media nationala (20%). Ceea ce inseamna ca influenta deciziilor actualei conduceri a PN-L este mai putin importanta in Teleorman decit in alte parti. Alti candidati din turul I: scoruri foarte mici, de 5% si mai putin. Aceeasi concluzie: re-distribuirea voturilor va avea un impact mic. Ponderea in rezultatele finale la nivel national: relativ mica. Acest judet e dominat de un clan PS-D, insa a adus la urne doar 221.000 de alegatori. Spre comparatie, judetul Iasi a contribuit cu 340.000 de alegatori. In procente, rezultatele proiectate in Teleorman vor genera o diferenta de sub 1% (probabil doar 0.6%) din cifra rezultatelor finale la nivel national al celor doi candidati.

Judetul Timis - Aici socialistii si grupul Patriciu au comis probabil cea mai grava eroare a campaniei: infamia din Piata Operei. Mircea Geoana avea deja foarte putin (nici 23%) in raport cu Traian Basescu (40%). Judetul are printre cei mai multi alegatori (604.000), asa ca o infringere la scor aici ar insemna circa doua puncte regres la scara nationala pentru socialistii lui Ion Iliescu.

Judetul Tulcea - Judet PD-L, insa mic, 208.000 de alegatori. Traian Basescu (39%) cu mult inaintea lui Mircea Geoana (25%). National-liberalii locali au boicotat, in general, indicatiile camarilei lui Dinu Patriciu (Rompetrol). Probabil scorul final va fi in favoarea lui Basescu.

Judetul Vaslui - In judet, Mircea Geoana intra cu un avans considerabil in turul II: 44% contra 26% pentru Traian Basescu. Prezenta la vot a fost sub media nationala: 49%. Asta arata ca mai sint unele resurse de mobilizat, desi probabil ca destul de reduse, Vaslui fiind un judet cu migratie mare a fortei de munca. Crin Antonescu a obtinut cu un sfert sub media lui nationala: 15%. Restul candidatilor, foarte putin, cu exceptia candidatului PRM, usor peste medie, cu 6%.Ponderea judetului intre voturile exprimate e medie spre mica: 170.000. Probabil Traian Basescu va obtine aici in jur de 35%, maxim 40% din voturi, ceea ce s-ar traduce intr-un regres, la scara nationala, de circa 0.5%, fata de contra-candidatul sau.

Judetul Vilcea - Un judet mijlociu, cu 344.000 de alegatori. Mircea Geoana are un avans de aproape 10 procente dupa turul I, fara de Traian Basescu (38% versus 28%). Divizare clasica, rural-urban. Greu de dat un scor final, diferenta nu va fi foarte mare, ceea ce inseamna ca pentru oricare dintre candidati judetul va insemna o coborire sau o scadere de maxim 0,5% din scorul final.

Judetul Vrancea - Judecind dupa aparente, judetul va fi in tabara socialistilor, al caror candidat a obtinut 42%, fata de acela al democrat-liberalilor, 30%. Insa national-liberalii au avut un scor sub cel national, plus ca sint complet divizati. Conducerea PS-D Vrancea nu este, nici ea, total in spatele organizatiei de la Bucuresti, cu care a fost in conflict. Judet mediu, 320.000 de alegatori. Probabil o diferenta sub 10% in scorul final pe judet.



0 comentarii: