Digerati - Literatii modernitati

Digerati, uneori digiterati, reprezinta o elita care nu s-a dorit elita – ea a devenit prin simpla ei existenta. Etimologic, termenul este de fapt un acronim construit din doi termeni “digital” si “literati”, intr-un cuvant – intelectuali care se ocupa cu media si / sau concepte digitale. Intr-un fel sau altul, prima generatie a disparut fizic sau ocupational. Unii au devenit formatori de opinie sau purtatori de cuvant ai epocii in care traim. Altii s-au imbogatit enorm, cine nu a auzit de miliardele lui Bill Gates (fondator Microsoft -53 de miliarde de USD, numarul doi in ierarhia celor mai bogati din lume) sau de cele ale lui Lawrence Ellison (fondator Oracle – $28 de miliarde de USD) altii s-au imbogatit mai putin. Probabil ca sunt si membri ai acestei elite care nu au facut un ban din creatiile lor. Totusi tot ce misca astazi pe aceasta planeta este bazat pe rodul gandirii si muncii lor creative.

Pornind de la Johannes Gutenberg (1398 – 1468), omul care a fost creditat cu inventarea presei tipografice, care folosea, pentru prima dată în Europa, litere mobile, cu crearea aliajului folosit pentru acest tip de matriţe şi cu realizarea unei întregi serii de cerneluri uleioase pentru tipar mecanic, nu a avut talent la afaceri şi nu a obţinut profituri din invenţia sa. Numele lui a fost insa pastrat de istoria umanitatii ca deschizator de drumuri, care a dus societatea umana secole intregi spre cunoastere si creatie.

Denis Pepin (1698) – inventatorul cazanului cu abur, James Watt (1712) – inventatorul motorului cu aburi perfecţionat, considerat a fi început revoluţia ştiinţifică. Au venit dupa ei: Nicephore Niepce (1816) inventatorul fotografiei, Samuel Morse (184) – telegraful, Louis Pasteur, Ernst von Siemens. Dupa ei au urmat marii inventatori: in 1867-dinamita-Alfred Nobel, in 1876-telefonul-Alexander Graham Bell, in 1877-fonograful-Thomas Edison, in 1879-becul-Thomas Edison, in 1885-automobilul-Gottlieb Daimler şi Karl Benz in 1895-cinematograful-Fraţii Lumiere in 1895-telegraful fără fir-Guglielmo Marconi.
Deci toti i-au urmat lui Johannes Gutenberg, care aproape fara nici o intentie a reusit sa ajute la propagarea ideilor.

Despre digerati veti putea citi in zilele urmatoare in serialul “Lumea in care traim”; cum acesti oameni ne influenteaza existenta in fiecare zi, noua si miliardelor de oameni care traiesc pe Tera.

Voi incerca sa scriu despre cativa dintre ei pentru a justifica ipoteza pe care se bazeaza aceasta serie de articole, care fac parte din cartea despre care v-am povestit.

0 comentarii: