Europa intre agonie si extaz: Strategia UE 2020

Dupa insuccesul lamentabil al strategiei de la Lisabona, inclus in tratatul cu acelasi nume, Brusselul a lansat o noua strategie pentru a iesi din criza. Noua strategie se ocupa cu  reluarea cresterii economice si transformarea in actor global. Daca strategia Lisabona vorbea de eforturi comune, noua strategie, numita “Strategia UE 2020”, vorbeste despre eforturi individuale cu ajutorul Uniunii Europene, pe scurt fiecare stat membru ia startul individual si in acest caz, Romania nu se afla intr-o pozitie confortabila.

Strategia UE 2020 afost lansata la inceputul lunii martie a.c., Consiliul European a aprobat in lucrarile lui din 25-26 martie obiectivele generale ale proiectului si  Consiliul de saptamana trecuta s-a pronuntat asupra aspectelor legate de implementarea acestor obiective, urmand ca pana la sfarsitul anului fiecare stat membru sa vina cu un plan national de implementare. Presedintele Basescu a anuntat la intoarcerea domniei sale de la Brussel ca aceasta noua strategie este foarte buna pentru Romania si ca ni se potriveste ca o manusa. Nu stiu cum a inteles domnia sa acest lucru, sau poate asta i-a explicat dl Orban (fratele mai destept), consilier prezidential “pe probleme Europene” . De fapt Strategia UE 2020, este o palma adusa ideii Europei unite, ea “imparte” UE-27 in cateva categorii, lasandu-i pe cei mai slabi sa se dezvolte asa cum pot, sau mai precis cum doresc ei, intre niste parametrii minimali, stabiliti de aceasta noua strategie.


Mai in detaliu, proiectul agendei “Europa 2020” are in vedere 3 mari formule de crestere economica in decada urmatoare:
  1.  crestere economica inteligenta (consolidarea cunoasterii, inovatie, educatie, societate digitala);
  2. crestere economica durabila (cresterea eficientei in productie si a competitivitatii);
  3. crestere economica inclusiva (participare sporita pe pietele muncii, dobandirea de noi abilitati profesionale si diminuarea saraciei).
Inbracat in cifre procentuale, lucrurile ar trebui sa stea cam asa:

  •  cresterea ratei de ocupare a populatiei (intre 20 si 64 de ani) de la 69% la 75%;
  • mentinerea obiectivului de 3% din PIB alocat cercetarii si dezvoltarii;
  • reducerea emisiilor de gaze de sera cu 20% (30% in anumite conditii), cresterea cu 20% a energiei produsa din surse regenerabile, cresterea cu 20% a eficientei energetice;
  • reducerea ratei de abandon scolar la 10% si cresterea numarului absolventilor de invatamant tertiar de la 31% la 40%;
  • reducerea cu 25% a numarului persoanelor care traiesc sub limita saraciei.

 Cele 600 de pagini ale noii strategii sunt un exemplu foarte bun cum NU trebuie sa arate Europa, singurul alibi pe care-l pot acorda sefilor de stat care cred ca aceasta strategie va fi mai eficienta decat cea de la Lisbona este volumul imens de cifre care aburesc cititorul de la prima pagina si pana la ultima.

 Romania are o experienta amara cu astfel de “cincinale” imposibile si ineficiente, sper ca nimeni nu va lua in serios aceasta noua strategie, pana ce functionarii Brusselului nu vor cobori din Olimpul in care traiesc.

 Un articol mai ingaduitor este cel semnat de Dr. Radu Serban si publicat in Euroactiv.ro, pentru cei care vor sa citeasca cum este creata o Uniune, formata din importanti si mai putin importanti – articolul este esential.

1 comentarii:

Stroe Daniel spunea...

Buna ziua

Sunteti interesat de un schimb de linkuri? Detin mai multe website-uri si as fi interesat de un parteneriat. Daca sunteti interesat va rog sa-mi raspundeti la aceasta adresa de e-mail sau ma puteti contacta pe Yahoo Messenger la adresa: maryus_mono pentru a discuta mai multe detalii.

Cu stima, Daniel Stroe